Mozart & Mozart Anders

  • Kloosterkerk
  • 12 september
  • 16:00
  • Uitsluitend aan de zaal

Mozart & Mozart Anders

Geerten van de Wetering, orgel

Ondanks dat Mozarts orgelspel reeds op jonge leeftijd geprezen wordt en zijn vader over de 8-jarige Wolfgang schrijft ‘alle würden sein Orgelspielen weit höher schätzen als das Clavierspielen’,  heeft Mozart nooit een werk voor orgel geschreven.

Althans, niet voor de orgels die in de kerken stonden. Wél schreef hij enkele werken voor speelautomaten met orgelpijpjes in een mechanisch uurwerk. Het is bekend dat Mozart de klank van deze orgelautomaten te hoog en kinderlijk vond, maar omdat de instrumenten geliefd waren bij het Weense publiek leverde het componeren ervoor geld op. De werken klinken echter uitstekend op een ‘normaal’ orgel, al moeten ze daarvoor enigszins bewerkt worden om door één persoon uitgevoerd te kunnen worden.

Mozart schreef zijn werken voor de orgelautomaten uit het rariteitenkabinet van Joseph Deym. Op het programma vandaag staat één van deze werken: het Andante in F-dur (KV 616). Ook Beethoven schreef enkele werken voor de automatische orgels van Deym. Het Adagio voltooide hij één maand voordat zijn opdrachtgever Deym zou trouwen met een leerlinge van Beethoven, Josephine Brunsvik, al bleek ook de ongetrouwde Beethoven grote liefdesgevoelens voor deze Josephine te hebben en te houden, getuige de vele brieven die ze elkaar schreven. Het concert opent met Mozarts variaties over een lied van Christian Ernst Graf, hofcomponist op het moment dat Mozart in Den Haag verbleef. Mozart schreef de variaties in Den Haag. Naast de werken van Mozart en Beethoven klinken drie  hedendaagse orgelwerken die, niet zelden met een humoristische inslag,  geïnspireerd zijn op de muziek van Mozart en Beethoven.

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast volgde hij diverse masterclasses en studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en tevens actief als koordirigent. Lees meer op zijn website.

Dit concert wordt georganiseerd i.s.m. Kunstcentrum Kloosterkerk en Haags Orgel Kontakt.

Dit orgelconcert duurt tot uiterlijk 16.45u en valt te combineren met het concert 'Sonates voor Prinses Caroline' dat om 17.00u in de Paleiskerk begint. De Paleiskerk is op slechts 5 minuten loopafstand van de Kloosterkerk.

Kaartverkoop uitsluitend aan de zaal. Toegangsprijzen € 10,--/€ 8,--.

Informatie over de Kloosterkerk
Klik hier voor het adres en informatie over de bereikbaarheid van de Kloosterkerk.

Mozart in Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door de onderstaande organisaties.

© 2020 - disclaimer - privacy statement