Sonates voor Prinses Caroline

  • Paleiskerk
  • 12 september
  • 17:00
  • € 20,00
  • Tickets >>

Sonates voor Prinses Caroline

Carla Leurs, viool
Daria van den Bercken, piano

Bij vioolsonates denken de meesten aan virtuoze muziek voor een viool, die door een klavecimbel of pianoforte begeleid wordt. Dat was in Mozarts tijd echter niet vanzelfsprekend. De meeste van zijn vroege sonates voor deze combinatie zijn, zoals die van tijdgenoten zoals Johann Christian Bach en Schobert, eigenlijk sonates voor toetsinstrument met een begeleidende vioolpartij. De rol van de viool veranderde echter in de loop van de volgende twintig jaar; piano en viool spelen dan een gelijkwaardige rol.

In Den Haag componeerde Mozart zes sonates op bestelling van de muzikale prinses Caroline van Nassau-Weilburg die zong en klavecimbel speelde. Dit was volgens vader Leopold de allereerste compositieopdracht van Wolfgang. Dankzij deze prinses met haar “uitzonderlijk begeerte om het kind te ontmoeten, waar ze al zo heel veel over gehoord en gelezen had” besloot Leopold om – afwijkend van zijn oorspronkelijke plannen –  een tussenstop in Den Haag te maken tijdens hun Grand Tour.

Op het programma van Carla Leurs en Daria van den Bercken staat de eerste van deze Haagse sonates en een latere sonate in Bes, waarin piano en viool een gelijkwaardige rol spelen. Als intermezzo kunt u genieten van de pianosonate in A met haar mooie variaties en het Rondo alla Turca.

Programma

Vioolsonate in D, KV 29 (1765): Allegro molto - Minuetto
Pianosonate in A, KV 331 (ca 1783): Andante grazioso. thema en zes variaties - Menuetto en Trio – Rondo Alla Turca – Allegretto
Vioolsonate in Bes, KV 454 (1784): Largo. Allegro - Andante - Allegretto

Informatie over de Paleiskerk

Klik hier voor het adres en informatie over de bereikbaarheid van de Paleiskerk.

Mozart in Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door de onderstaande organisaties.

© 2024 - disclaimer - privacy statement